Elektrikçi dükkanı nasıl açılır

Elektrikçi dükkanı nasıl açılır

Elektrikçi dükkanı  açmak istiyorum diyenlere tavsiyeler

Elektrikçiler elektrikle ile ilgili herşeyi bilen tecrübeli, ve yetenekli ustalardır. Yılların verdiği deneyimle ustalar yeni binaların elektrik tesisatları, kablo döşeme, elektrik bağlama, eski evlerdeki tesisatları yeniden düzenleme bilgisine sahip alarm sistemlerini kurabilen, işin her alanında bilgi sahibi olan kişilerdir. Elektrik sektöründe oldukça geniş bir iş sahası olduğundan elektrik dükkanı açarak sizde yüksek kazançlı bir işyerine sahip olabilirsiniz.

Neden elektrikçi dükkanı açmalıyım?

Genel de elektrik ile ilgili eğitim almış, yetki belgesi olan ve bu işten anlayan kişilerin açmayı düşündükleri elektrik dükkanları, elektrikle ilgili bütün malzemelerin içinde bulunduğu dükkanlardır.

Bu dükkanı kendiniz açabilir ya da tek elektrik firmasından bayilik alarak elektrik dükkanı işletebilirsiniz. Ne şekilde elektrik dükkanı açacak olursanız olun bazı prosedürleri yerine getirmeniz istenecektir. Öncelikle Çıraklık okullarından veya meslek okullarından elektrikle ilgili kurslara katılarak Milli Eğitim Müdürlüklerinin verdiği sertifikayı almak şarttır. Elektrik tesisatçılığı yapabilmek için için yetki belgesini almanız gerekli. Bunun için eğitimlere katılmalı ve sınavlardan geçilmelidir. İşletmenizi açmak için sağlam bir iş planı  ve pazarlama stratejisine ihtiyacını olmayacaktır. Bunun için yapılacak işin bütün detaylarının  pazarlama ve satış tekniklerinin içerdiği bir iş planı hazırlayarak iş için gerekli bütün detayları görmeniz size bu işin yapılacağını veya yapılamayacağını hakkında bilgi verecektir. İşletme açılışında iş planının size sağlayacağı yararlardan birisi de sermaye için bankalara başvurduğunuz da iş planınızın olması size fayda sağlayacaktır.

Elektrikçi dükkanı açmak için gerekli belgeler

Elektrikçi dükkanı açmak için şirket kurun. Bu şahıs şirketi olabileceği gibi bir ortakla adi şirket, limited şirket veya anonim şirkette olabilir. Şirket kuruluşunda muhasebecinize vereceğiniz vekalet ile adınıza şahıs şirketi kurmak kolay olacaktır. bunun için sizden işe başlama bildirim formu, 2 adet nüfus cüzdanı sureti, 2 adet ikametgah ilmühaberi, imza beyannamesi noterden, muhasebecinin işleri takip etmesi için vekalet, işyeri kira kontratı, damga vergisi alındı makbuzu, kira değilse tapu fotokopisi, iş yerinin vergi dairesine dilekçe gerekecektir. Bütün bu evraklar vergi dairesine teslim edildikten sonra şahıs şirketi adına vergi levhası açılacaktır. Şahıs şirketi kurarak düşük vergi ve kademeli vergiden yararlanabilirsiniz. Ayrıca düşük muhasebeci maliyeti ve hızlı kurulum avantajlarından yararlanırsınız.

Dükkan açılması için belediyeye başvuruda bulunmak gereklidir. belediyenin istediği belgeleri temin etmeli işe başlama formunu doldurmanız gereklidir. Belediyenin istediği gerekli belgeleri başvuru formuyla beraber teslim ederek işyeri açılış ruhsat ve izinleri alabilirsiniz. Elektrik dükkanı açmak için her belediyenin prosedürleri farklı olsa da sizden istenmesi muhtemel gerekli belgeler;

Kimlik suretiniz ve ikametgah belgesi, Ustalık belgesi ve 2 tane fotoğraf, Tapu fotokopisi veya kira kontratı noter tasdikli sureti, Yapı kullanma izni, Vergi levhası fotokopisi, Esnaf veya ticaret odası kaydı fotokopisi, İşyerinde su abonesi kartlı sayaç üzerinize olacak, Bağ-kur belgesi, sigortalı iseniz  sgk belgesi, emekli iseniz emeklilik cüzdanı fotokopisi, Daha önceden aynı işyerine verilmiş olan işyeri açma ruhsatı varsa belediyeye iade edilmesi gerekir, İtfaiyeden yangın raporu, Emniyete kimlik bildiriminde bulunduğuna dair kimlik bildirim belgesinin fotokopisi, Savcılıktan yeni tarihli alınacak olan sabıka kaydı, Şirket adına açılacaksa ortaklardan  imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi fotokopisi gibi belgelerdir. Kesin belgelerin ne olduğunu öğrenmek için belediyeye açılacak olan işyerinin ne oluğunu bildirerek öğrenmeniz daha iyi olacaktır.

Elektrikçi dükkanı açarken yeterli sermayeyi bulabilmek adına bankalara başvuruda bulunarak gerekli  sermayeyi finanse edebilirsiniz. Bankaların istediği belgeler ve iş planınız doğrultusunda işiniz için gerekli sermaye için işyeri kredisi alabilirsiniz.

Elektrik dükkanı açmak için gerekli olan sermaye ise açacağınız dükkandaki malzemelere ekipman ve araç ihtiyacınıza göre değişecektir.

Dükkanın sigorta işlemlerini yaptırmak için sigorta firmasına başvuruda bulunarak sorumluluk sigortası yaptırmayı ihmal etmeyin.

Başlangıçtan itibaren elektrik dükkanı açmak için gerekenleri özetleyecek olursak; Öncelikle  elektrik tesisatçılığı yapabilmek için öğrenim belgesi ustalık belgesi ve eğitim, elektrik tesisatçılığı yetki belgesi, iş planı, belediyeden işyeri açılış ruhsatı ve izin Belgeleri, elektrikçiler odası kaydı, başlangıçta gerekli sermaye temini,  elektrik dükkanı için gerekli araç gereç ve ekipmanlar ve son olarak sorumluluk sigortası yaptırmanız ile elektrik dükkanı için gerekli resmi işlemleri tamamlamış olacaksınız. Sonrasında size düşen elektrik dükkanı yönetme ve iş kurma ile ilgili bütün bilgileri öğrenebileceğiniz işletme ve muhasebe kurslarına katılmak yararlı olacaktır.

Elektrik dükkanı açmak için sizlere maliyeti farklılık gösterecektir. Stoklanan ürünler, dükkanın büyüklüğü ve konumuna bağlı olarak değişen maliyet için kesin bir rakam vermek yerinde olmaz.  Ama elektrik dükkanı açmak ve içinde gerekli tüm malzemeleri temin etmek için siz 60 bin liradan fazlasını gözden çıkarın. Bu rakamın üzerinde bir elektrik dükkanı açılacağını varsayın. Dükkan açılışından bir sene boyunca aylık giderlerinizi karşılayabilmek için sermayeden ayrı olarak bir miktar para bulundurun. Bu şekilde olası giderlerinizi bu paradan karşılayarak riskli durumlardan korunursunuz.

İşyerinde ustalık belgesi olmadan çalışılabilir mi?

Elektrik dükkanınızda çalıştıracağınız diğer elektrik ustalarının da sertifikalı olmasına ve eğitim almış kişiler olmasına dikkat etmelisiniz. Elektrik tesisatçılığı yetki belgesi olmayan bir kişi ile çalıştığınızda para cezasının verildiğini unutmayın. Ustalık belgesi elektrik dükkanlarında profesyonel işletmeler için gereklidir. Ustalık belgesi olmayanlar elektrik işinden anladığı kadar iş yapabilirler ve Ustalık belgesi olmadan sadece tesisat  arıza montaj dekor işlemleri yapılabilir dosya kaydı alınamaz. Açılan dükkanın yeri de kar oranları etkileyecektir.

Dükkan açılan yer organize sanayi bölgesinde olursa gerekli işlemler yine aynı. Kısaca maliyeye kayıt, ardından elektrikçiler odasına kayıt, Bölge müdürlüğüne kayıt, ustalık belgesi 1 . sınıf elektrikçi ehliyet gerekir. Organize sanayi bölgesinde ki arızalara bakılacaksa ayrıca yüksek gerilim belgesi alınması şarttır.

Sizde örgün eğitim alarak ustalık belgesine sahip olabilir elektrik tesisatı yetki belgesi alarak her türlü elektrik işlerini yapabileceğiniz bir dükkan açarak kendi işinizin sahibi olabilirsiniz.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy