Gümrük ticareti nasıl yapılır?

Gümrük ticareti nasıl yapılır?

Gümrük ticareti

Gümrük ticareti nasıl yapılır, adlı yazıma başlamadan önce siz değerli okurlarım için ilk olarak gümrük hakkında bilgiler vereceğim, daha sonra gümrük müşavirliği ve gümrük müşavirliğinin hazırlamış olduğu belgeler hakkında kısa hatırlatmalarda bulunacağım. Yazıma başlamadan önce bu bilgileri sizlerle paylaşmakta fayda görüyorum. Çünkü gümrük ticareti yapmaya başlamadan önce gümrük hakkında bilgili olmanız gerektiğini ve ticaret sırasında hazırlanan belgelerden ve vergilerden bilgi sahibi olmanız gerektiğini düşünüyorum. Bu konularda bilginiz olmadığı taktirde gümrükte sıkıntı yaşayabileceğiz olasılıklar arasında, sıkıntı yaşamamanız için hiç bir ayrıntıyı atlamamalısınız. Eğer gümrük ticareti yapmak ve başarılı olmak istiyorsanız. Mutlaka ama mutlaka gümrük sırasında vergilerinizi ödemeli ve başarılı adımlarla ilerlemelisiniz.

Gümrük herhangi bir ülkeden alınan veya satılan malların gümrük kanunlarına bağlı olarak alınan vergi, resim ve harçlardır. Bu işlemlerin yapıldığı yerlere de gümrük adı verilmektedir. Güzel ülkemizde gümrük, gümrük ve ticaret bakanlığının sorumluluğunda çalışan bir kurumdur.Gümrükleme yabancı bir ülke ile yapılan dış ticaret faaliyetleri ile urun veya hizmetlerin gümrüklü sahalardan geçişi sırasında devlete olan ilişki ve işlemlerin yürütülmesi işlemidir.

Gümrük müşavirleri, alınan veya satılan eşyaların gümrük tarafından onay verilmesine  ve işlem ve kullanıma tabi tutulmasına ilişkin gümrük işlemlerini dolaylı bir şekilde takip eden ve sonuçlandıran müsteşarlıklar tarafından gümrük müşavirliği belgesi verilen serbest meslek sahiplerine  gümrük müşaviri denir.

Gümrük müşavirliği hizmetleri nelerdir?

Gümrük müşavirlikleri faturaların düzenlenmesini, evrak teslimatının yapılması, gümrük beyannamesi tanzimi, ihracatçı birliklerinin tastiki, ordino alımı, gümrük beyannamelerinin kapatılış işlemleri, geçici çıkışlarda süre takibinin yapılması, kontrol belgesi çıkartımı, teminat mektubu çözümü gibi işlerin yapılmasında görevlidirler.

Gümrük ticareti nasıl yapılır ?

Gümrük ticareti yapan işletmelerin ilk olarak gümrük vergilerini ödemeleri gerekmektedir. Sınır kapılarında bulunan gümrükler yurt dışından yapılan ithalat ve ihracat işlemlerinin belgelendirilmek şartıyla vergi ödemesi yapılmasını ve aynı zamanda kaçakçılığın önüne geçmesini sağlamıştır. Gümrük ticareti ile uğraşan firmalar çok büyük karlar elde etmekle birlikte gümrükte satışını yapmış oldukları ürünler için büyük vergiler de ödemektedir. Bu vergileri ödemeyi göze alan işletmeler hiç sıkıntı yaşamadan yarı yarıya bazen de yüzde seksen yüzde doksan oranında kar elde etmektedirler. Yurt dışından ülkemize ithal edilen ürünlerin gümrükten geçişi sırasında güvenli olup olmadığı ve kalite standartlarına uygunluğu göz önünde bulundurularak belgeler hazırlanır ve ülkemize geçişi bu sayede güvenli hale getirilir.

gumruk-ticareti-yapmak
gumruk-ticareti-yapmak

Gümrük ticareti ile uğraşan insanlar sadece yurt dışından ülkemize getirilen ürünler ile olmuyor aynı zamanda ülkemizden yurt dışına yapılan satışlar içinde yapılıyor. Ülkemizden bir başka ülkeye ürün çıkışı sırasında gümrük kontrolleri aynı şekilde yapılıyor ve güvenlik sağlanarak geçişine izin veriliyor. Bu şekilde çalışan işletmeler büyük karlar elde ediyor. Gümrük ticareti sırasında gümrük müşavirlikleri her bir ürün için her bir sektör için ayrı ayrı belgeler ve faturalar düzenlemektedirler. Bu fatura ve belgeler nelerdir ? Şimdi kısaca bu belge ve evraklar değinmek istiyorum.

Gümrük ticareti sırasında gümrük müşavirliklerinin düzenlemiş olduğu evrak ve faturalar nelerdir?

Dış ticarette kullanılan bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler su şekilde sıralanmıştır. A.T.A karnesi, A.Tr. Dolaşım belgesi, Analiz raporu, koli ambalaj listesi, Bitki sağlık sertifikası, çeki listesi, ticari fatura,proforma fatura, EUR 1 dolasim belgesi, Tastiki fatura, konsolosluk faturası, gözetmenlik belgesi, navlun faturası, helal belgesi, konşimento – sevk belgesi, gümrük beyannamesi, deniz konşimentosu, karma taşıma belgesi, kara yolu taşıma belgesi, menşe şahadetnamesi, özel menteşe şahadetnamesi. Sigorta poliçesi,  tır karnesi, hava yolu taşımacılığı senedi gibi evrakları düzenleyerek, gümrük üzerinden ticaret yapılır.

20 bin lira sermaye ile gümrük ticareti yapılır mı ?

20 bin lira sermaye ile istemiş olduğunuz her tür ve her alanda iş kurabilir ve gümrük ticareti yapabilirsiniz. Gümrük ticareti yapmak için tek yapmanız gereken ürünlerinizi ithal etmeden önce yani ürünlerinizi satmadan. Önce gümrük verginizi ödemeli ve gümrük müsteşarlarının islerini yapmalarında onlara yardımda bulunmalısınız. Sizin ve ürünlerinizin güvenliği sağlandığında ticaret yapmanız da hiçbir engel kalmayacaktır. Unutmayalım ki gümrükler ülkemizi dış olaylardan ve dış tehditlerden korumak için de kurulmuş bir kurumdur ve kaçakçılığın önüne geçerek önemli bir adımda bulunmuşlardır.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy