İşyeri Açmak İçin Ustalık Belgesi Şartmı

İşyeri Açmak İçin Ustalık Belgesi Şartmı

İşyeri açmak için gerekli belgeler nelerdir?

İşyeri, dükkan açarak esnaf olmak isteyen vatandaşlarımızın yapması gereken resmi işlemler ve işyeri için gerekli belgeler arasında en önemli belge işyeri açma ve çalıştırma ruhsatıdır.

İşyeri sahibi dükkan açmada önce bazı prosedürleri yerine getirmelidir. Öncelikle gidilmesi gereken kurumlardan bazı evrakları temin etmeli ve yasal işlemleri tamamladıktan sonra gönül rahatlığıyla dükkanı açabilir.

Öncelikle bir işyeri açmayı düşünüyorsanız ama işyeri açılışı ile ilgili yapmanız gereken işlemler hakkında bilgi sahibi değilseniz bu yazımızın içeriği tam size göre. İşyeri açılışında gerekli belgeleri yasal prosedürler neler hepsine yazımızdan ulaşabilirsiniz.

İşyeri açmak için yapılması gerekli belgeler nelerdir?

İşyeri açmayı düşünenler öncelikle yapması gereken işin ne olduğuna karar verdikten sonra bu iş ile ilgili dükkan vs kiralayıp içini dekore ettirmeden önce işyeri açılışı için dükkanın açılacağı yerdeki bağlı bulunan belediye ye giderek başvuru yapması ve ruhsat alması gereklidir. Belediyelerin istediği evraklar değişiklik gösterdiğinden bağlı bulunduğunuz belediyeye giderek başvuru evraklarını alabilir bu evrakları tamamlayarak işyeri açma ruhsatı alabilirsiniz.

İşyeri açma belgesi nasıl alınır?

Dükkan açmayı isteyenler işyeri açma belgesini almak için öncelikle ustalık belgesi almalıdır. Ustalık belgesi mezun olunan okuldan verilir ayrıca açılacak olan iş yerinin çeşidine göre  Mesleki Eğitim Merkezleri yani çıraklık okulları tarafından verilir. Ustalık belgesi belediye ye yapılan başvurularda da istendiği için mutlaka açılacak olan iş yerinin çeşidine göre ustalık belgesi olması gereklidir. İşyeri açmak belgesi almak için belediyeye yapılacak olan müracaatlarda istenen belgeler arasında ustalık belgesinin olması da talep edildiğinden mutlaka işyeri açmayı düşünenlerin ustalık belgesi olması gereklidir. Örneğin, Kuaför açmak için ustalık belgesi nasıl işyeri açılışında en önemli evraktır bunlara örnekler çoğaltılabilir.

Ustalık belgesi nasıl alınır?

Ustalık belgesi almak için çıraklık okullarına başvurup bu okuldan mezun olunduktan sonra okuldan verilen ustalık belgesi ile kolaylıkla işyeri açılmaktadır. Mesleki eğitim merkezlerinden alınan ustalık belgesi ile açılacak olan işyerinin çeşidine göre dükkan açılabilmektedir.

Mesleki eğitim merkezlerinde istenen nüfus cüzdanı fotokopisi, okul diplomalarının aslı ve fotokopisi, 4 tane vesikalık fotoğraf, Başvuru dilekçesi ve mesleğinin gerektirdiği işleri yapmaya sağlığının elverişli olduğunu gösteren sağlık raporu ile başvuru yaparak ustalık belgesini alabilirler. Bunun için başvuru yapanların sigortalı olarak çalışmış olması gereklidir. Kalfalık belgesi almak için mutlaka 6 yıl, ustalık belgesi almak için de 5 yıl çalışmış olmak gerekiyor. Ortaöğretim mezunlarının İlkokul veya ortaokul mezunu olanların mutlaka daha önceden 11 yıl sigortalı olarak çalışmış olması aranmaktadır. Bu şekilde daha önceden işyeri açmak istedikleri sektörde çalışmış ve 11 yıl sigortası bulunanlar kalfalık ve ustalık sınavlarına girerek kolaylıkla belgelerini alabilirler.

Daha önceden dükkan açmayı istediği sektörde çalışmamış ve 11 yıl sigortası olmayanlar ise mesleki eğitim merkezlerine haftada bir gün katılım göstermek şartıyla 3 yıl eğitim alması gereklidir. Haftada bir gün çıraklık okulna giderek 3 yıl boyunca eğitimi tamamlayanlar 3 yılın sonunda kalfalık sınavına girerek kalfalık belgesi alabilirler.

Ustalık belgesini çıraklık okulundan almak isteyenler kalfalık sınavından sonra üzerine 2 yıl daha eğitim gördükten sonra ustalık sınavına girerek ustalık belgesi alabilirler. Ustalık belgesi ile işyeri açmak isteyenler ustalık belgesi için 2 yıl eğitim gördükten sonra en az 2 ay kurs görmelidir. Mesleki eğitim merkezi yani çıraklık okulundan ilk okul ve ortaokul mezunları toplamda 5 yıl eğitim almak koşuluyla ustalık belgesini alabilirler.

Lise mezunu olanlar ustalık belgesini nasıl alabilir?

Lise mezunu olanların mezun oldukları okuldan diplomasında yazılı meslek dalından direk ustalık sınavına girme hakkına sahiptir. Lise mezunu adaylar ustalık belgesi almak için ustalık sınavına hiç eğitim görmeden direk olarak katılarak sınavda başarılı olmak kaydıyla belgelerini alabilirler. Aynı şekilde Mesleki Eğitim Merkezlerine yapılan başvurular ile ustalık sınavına direk katılma hakkına sahip olan lise mezunlarının 1985/1986 yılı sonrasında mezzun olması şartı aranmaktadır.

1985- 1986 öncesi lise mezunu olanla diplomalarında yazılı meslekten sınavsız ustalık belgesi alma hakkına sahiptir Sınavsız direk çıraklık okuluna başvuru yaparak ustalık belgesini alabilirler.

Üniversite mezunu olanlar  ustalık belgesini nasıl alabilir?

Üniversite mezunu 4 yıllık fakülte mezunu olan kişilerin işyeri açacakları branş ile mezun olduğu okuldaki branşı aynı ise hiçbir şart aranmaksızın işyeri açma belgesi alabilir. Açılan işyerinde çırak veya stajyer çalıştırmak isteniyorsa bu durumda usta öğretici belgesinin olması gereklidir.

Aynı şekilde 2 yıllık meslek yüksekokullarında mezun olan kişiler meslek lisesindeki okudukları bölümden mezun olmuşlarsa sınavsız işyeri açma belgesi almaya hak kazanırlar. Farklı liselerden mezun olan 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunu olduğu tarihten sonra 1 yıl yapacağı meslekte SSK olarak çalıştığını belgeleyerek sınavsız işyeri açma belgesi alabilir. Sınavsız işyeri açma belgesi almak için başvurular mesleki eğitim merkezlerine yapılmaktadır. İşyeri açma belgesi ile ustalık belgesi aynı işi gördüğünden sınavsız işyeri açma belgesi ile işyeri açabilirler.

İşyeri açmak için ustalık belgesini zorunlu mudur?

İşyeri açmak isteyenler açacakları sektörde yukarı da anlatıldığı gibi çıraklık okulunda 5 yıl eğitim alarak toplam 5 yılın sonunda ustalık sınavına girerek aldıkları ustalık belgesi ile kolaylıkla işyerini açabilirler. Ayrıca işyeri açmak isteyenler ustalık belgesi olan ve işyeri açmak belgesine sahip olan bir kişiyi yanlarında çalıştırmak kaydıyla da işyeri açabilirler. Ayrıca ustalık belgesi ile işyeri açan esnaflarımızın en çok sorduğu sorulardan birisi de Esnafların odaya kayıt zorunluluğu var mı? sorusudur. Esnafların faaliyet gösterdikleri alanlarda esnaf kayıt yaptırmaları beledeiye denetimleri için oldukça gereklidir. Bu nedenle işyeri açmak isteyenlerin hazırlaması geren evrakları öğrenerek  kurumlarla aralarında bir pürüz yaşamamaları için yasal prosedürleri gerekli belgeleri temin ederek yapılması gereken işlemleri yerine getirmeleri gereklidir.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy