Oto sanayide dükkan işyeri açmak
Oto sanayide dükkan işyeri açmak
Sanayide Kaportacı, motorcu, oto yıkama, elektrikçi, egzoz servisi nasıl açılır?
Yaşadığınız yerde yakın çevrede gir Sanayi bölgesi varsa, burada dükkan açarak oto bakım ve servis işinden para kazanabilirsiniz. Ancak bu iş diğer meslek kullarına benzemez. Sanayide dükkan açmak istiyor iseniz birinci öncelik olarak bir meslek dalında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Eğer hiçbir şey bilmeden oto bakım ve yedek parça işini oturursanız çok yakın bir tarihte dükkanınızı kapatabilirsiniz. Şimdi sizlere, oto sanayilerde veya organize sanayi bölgelerinde oto tamir dükkanı açmak isteyenlere fikirler verip, tavsiyelerde bulunacağız.
Oto sanayide ne dükkanı açabilirim?
Bu işi yapmak için illaki de işi bilmek gerekmez, “benim bu işi iyi bilen arkadaşlarım var” derseniz çok dikkatli olmanızı tavsiye ederim.Çünkü arkadaş bilip ortak saydınız insanlar gün gelir sizin kazandığınız ekmeği çalmaya niyet edebilir. Bu husus tecrübeyle sabittir.
Tırnağınız var ise başınızı kaşıyın, gibi bir ata sözünü hatırladım. Bu atasözü iş kurmak isteyenlerin kulağına küpe olmalıdır. Oto sanayilerinde hizmet vermekte olan dükkanlardan bahsetmek gerekirse lastik tamircisi, bakım ve onarım servisi, ispara.net, madeni yağ ve cıvata satıcısı, Rulman ve hırdavat ticareti, Otomotif Servisleri, ticari araçlara ilişkin yedek parça servisleri, oto yıkama dükkanı, elektrik ve klima servisi, sanayide çalışan personel için çay ocağı ve lokant, büyük ticari (otobüs ve kamyon gibi) araçların motor ve şase bakımları, kaportacılar, rot balans, koltuk döşemeci ile diğer marka ve modeli göre özel servisler olarak sıralanabilir.
Sanayide dükkan açmak için maliyet hesaplaması
Sanayide dükkan kiraları ortalama 1.500 ile 2.000 TL civarında değişmektedir. Tabii bu fiyatlar yaşadığınız veya dükkan açmak istediğiniz şehre ve ilçeye göre değişiklik göstermektedir. Bu değişikliğin nedeni müşteri potansiyelini ve kalabalığın çok olmasından dolayıdır. Anadolu’nun uzak köşelerinde günde 5 müşteriye hizmet veren bir motor ustası, İstanbul’da başını kaşıyacak vakit bulamayabilir. İsparanet sitesinde belirtilmiştir. Hatta bazı servisler randevu sistemi ile çalışmaya başlamıştır. 2016 yılında ülkemizdeki araç sayısı ve bu sayıdaki artış ile oto sanayi ve bakım işleri doğru orantılı olarak büyümeye devam etmektedir.
En çok para kazandıran sanayi sektörleri
Bu başlık altında sanayi kavramını dar açıyla inceleyerek sadece oto ve binek araçlar için bakımı kaleme aldık. Oto sanayilerinde zahmetsizce kolay para kazandıran sektörlerin başında elektrik ve elektronik gelmektedir. Elektrik ve elektronik bakın ustaları parça fiyatlarının yüksek olması ve bu işi uzmanlık gerektirmesi nedeniyle, diğer dükkanlara nazaran daha az yorulmalarına rağmen daha fazla para kazanırlar. Bazen bir aracın kibrit kutusu büyüklüğünde bir parçasında yapılan onarım sonucunda 3.000-5.000 TL. civarında para kazanmaktadırlar. Özellikle günümüzde elektronik araçların çoğalması ve manuel sistemler yerine dijital ve elektronik parçaların günden güne artış göstermesi bu sektöre olan kazanç hacmini de daha fazla arttırmaktadır. Yine oto sanayilerde eski araçların (Şahin, Brodway, doğan, kartal vb.) gibi bakım ustaları bol olmasına rağmen yeni çıkan sistemleri tamir edebilen ustaların az bulunması nedeniyle motor ustalığı ve şanzuman tamirciliği oldukça popülerdir.
Oto otomatik vites (otomatik şanzuman) tamirciliği trend işler arasında
Türkiye genelinde otomatik şanzuman araçları tamir edebilecek usta sıkıntısı her ilimizde yaşanmaktadır. Otomatik şanzuman araçların tamiri masraflı ve uzmanlık gerektirmesi nedeniyle, her usta tarafından yapılamamaktadır. Bu nedenle manuel araçlara oranla otomatik araçların tamir ve bakım masrafları yüksek olması nedeniyle bu iş en popüler işler arasında yer almaktadır. İşi yapacak usta yok, tamir edilecek araç çok. Böyle bir denklem ?
Ustalığınız yok ise yedek parça alıp satın
Oto sanayilerde yedek parça satışı olmazsa olmazlardandır. Yedek parçacılar her ne kadar ustalar kadar değerli olmasalar da yedek parça uzmanlık ve tecrübe isteyen işlerden biridir. Dukkanacmak.com sitesinde okumuştum. Eğer piyasa araştırması yapılması ve esnaflar ile ikili ilişkiler konusunda yeteneğiniz var ise bu işin tam size göre bir iş olduğunu söyleyebiliriz. Yedek parçacılık konusunda deneyiminiz yok ise sanayide hizmet vermekte olan diğer firmaları ziyaret ederek konu hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz. Sitemizde bir çok yeni iş fikri olmasına rağmen iş yapacağı konusunda hala kararsız olan girişmişler birkaç örnek daha vermek istiyoruz.
Özellikle binek araçların cam filmi ve modifikasyonu son yıllarda oldukça popüler hale gelmiştir. Bu kapsamda çok fazla bilgi ve birikim istemeyen can filmi ve oto modifiye işine girebilirsiniz.
Sanayide oto lastik tamir dükkanı açabilirsiniz. Bu iş motor ustalığı kadar tecrübe gerektirmez. Kısa bir eğitimle bu işi öğrenebilir, hem lastik alım satım mı, hem de bakımı konusunda bir iş yeri açıp hizmet verebilirsiniz.
Sanayide egzoz servisleri günden güne azalmaktadır. Eskimeye yüz tutmuş egzoz servislerini yeniden canlandırıp özellikle binek araçlar için egzoz tamiri yapabilirsiniz.
Bisiklet motosiklet gibi araçların bakımını ve servisini de küçümsemeyin. Bu araçlar küçük olmalarını rağmen bazı modellerinde bakım masrafları binek araçlardan daha fazladır. Eğer bu işi yapabileceğiniz bir yeriniz var ise oto sanayi içerisinde olmasa da, bu işyerini açabilirsiniz. Tabi belediyenin ruhsat verebileceği bir yer olması da önemli bir kriterdir. Dükkanı tutmadan önce Belediye Başkanlığı ile mutlaka görüşün. Kiralık dükkanları bu adresten bulabilirsiniz.
Oto sanayide dükkan açmak için gerekli evraklar
Sanayide tamir ve yedek parça dükkanı açmak için daha önce de söylediğimiz gibi, önce Belediye Başkanlığına müracaat edip yapmanız gerekenleri öğrenebilirsiniz. Belediye Başkanlığı haricinde vergi dairesi, esnaf ve Sanatkarlar odaları ile ticaret odasına başvuruda bulunarak yapmanız gerekenler hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Eğer sanayide ki iş yerinizde çırak çalıştırmayı düşünüyor iseniz, usta eğitici belgesine, dükkanınızı kendi üzerinize açmayı düşünüyor iseniz ustalık belgesine sahip olmak zorundasınız. Ustalık belgesinin diğer adı işyeri açma belgesidir. Bu iki belge aynı anlama gelmektedir. Bu belgeler sadece Mesleki Eğitim Merkezlerinden alınabilmektedir. (Milli Eğitim Bakanlığı onaylıdır.) Oto sanayi dükkanı açabilmek için iş yeri açma belgesi almak üzere mesleki çıraklık merkezlerine başvurduğunuzda, kurduğunuz işyerinin ait olduğu sektörde veya aynı meslek kolunda daha önce sigortalı olarak çalışıp çalışmadınız sorgulamaktadır. Eğer yeterli çalışma süresine sahip değilseniz bu belgeyi alamazsınız.
Bir diğer yöntem ise, işyeri açma belgeniz yok ise, belgesi olan kişilerden kiralama yöntemidir. Bu uygulamanın da doğru olmadığını düşünürsek de yapacak birşey yok.
Akıl verme para ver diye bir laf var bilir misiniz? ????
Parantez içerisinde belirtmek isteriz ki eğer lise mezunu iseniz ve iş kurmak istediğiniz sektörde sekiz yıllık sigortalı çalışmışlığınız var ise sanayide dükkan açmak için ustalık belgesi alabilirsiniz. Daha sonra ustalık belgesi ile mesleki eğitim merkezlerine başvuruda bulunarak iş kurmak için ve yanınızda çıraklık çalıştırmak üzere eğitici belgesi alabilirsiniz.
Sitemiz üzerinden diğer yeni iş fikirlerini inceleyebilir, yorum kısmında fikirlerinizi ve sorularınızı belirtebilirsiniz. Hayırlı kazançlar, hayırlı işler dileriz.