Sermayesiz işyeri nasıl açılır
Sermayesiz işyeri nasıl açılır
İşyeri açmak için ne yapmak gerekir?
Son dönemlerde ülkemizde büyük oranda işsizlik sorunu yaşandığını biliyoruz ve bu durumu göz önüne aldığımız zaman bir çok üniversite mezunun açıkta kaldığını çok rahat bir şekilde görebiliyoruz. Bu güzel ülkemizde bir çok kaynağın olduğunu hepimizin biliyoruz fakat kaynaklarımızı verimli bir şekilde kullanamadığımız için işsizlik sorunu ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu durumda ek iş yapmak için bir çok iş alanına başvuruda bulunuyoruz. Ya evimizde yeteneklerimize ve kaynaklarımıza göre işler yapıyoruz yada iş yeri açmaya karar veriyoruz. Devlet kadrolarına ve özel sektöre giremediğimizi düşünmek aslında çok fazla ağır gelmekte fakat bu durumu görmezden gelerek bir çok insan kendine iş yeri açmaya karar veriyor. Bazen şanslı oluyoruz bazen şanssızlık burada da yakamızı bırakmıyor. Elinde sermayesi bulunan veya eşten dosttan bulup buluşturup hayallerinizde ki işlerinizi kuruyorsunuz.
Fakat sermaye bulamadığı için ticaret kafasına sahip olan ve olanaksızlıktan dolayı harcanan bir çok girişimciyi göz önüne alan devletimiz onlar için özel bir kredi imkanı sunmaktadır. Devlet destekli hibe krediler çıktıktan sonra büyük bir şansa sahip olan girişimciler bu kredilerden yararlanarak kendi işlerini kuruyor ve kısa zamanda büyük başarılar elde ediyorlar. Yani günümüzde artık sermayem yok bu sebeple hayalimdeki işleri yapamıyorum diyemeyen hiç bir kimse kalmadı. Girişimcilik sertifikasına sahip olan bir çok girişimci artık iş sahibi olabiliyorlar.
Sermayesiz işyeri nasıl açılır?
Elinizde sermayeniz yok ise hiç üzülmeyin sizde devletin sizin için açmış olduğu kredilerden yararlanabilir ve sermayesiz bir şekilde iş yerinizi açabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenler ise şu şekilde yer almaktadır. İlk olarak 18 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekmektedir. 18 yaşını doldurmuş olan tüm vatandaşlarımız. KOSGEB’in imkanlarından yararlanabiliyor. Kosgeb’in imkanlarından yararlanabilmek için girişimcilik sertifikasına sahip olmak gerekmektedir. Girişimcilik sertifikanız yok ise size en yakın olan halk eğitim merkezlerine başvuru yapabilir ve girişimcilik kurslarına katılabilirsiniz.
Bu kursa katılmak isteyen vatandaşlarımız öncelikli olarak sözlü bir mülakata tabi tutulmaktadırlar. Sözlü mülakattan gecen bütün vatandaşlar ücretsiz olarak 20 günlük bir eğitim hakkına sahip oluyorlar. 20 gün boyunca düzenli bir şekilde kursa katılımda bulunan vatandaşlarımız sertifikasını alabiliyorlar. Girişimcilik sertifikasını alanlar kafalarında yapmak istedikleri işi belirlemeliler. Hangi sektörde hangi dalda çalışmak istediklerine karar verdikten sonra Kredi için başvuruda buluna bilir ve 50.000 liralık hibe krediden yararlanabilirler. Sermayesini hazırlayan girişimcilerin iş yeri açmak için yapmaları gerekenler ise aşağıdaki başlıkta sırası ile yer alacaktır.
Kosgeb‘den yararlanmış olduğunuz taktirde işletmenizi açar açmaz kar elde etmeye başlayabilirsiniz.
İşyeri açmak için neler yapabiliriz?
İyi bir iş yerine sahip olmak istiyorsanız eğer ilk olarak kendinize çok iyi bir şekilde iş planı hazırlamalısınız. Hazırlayacağınız bu iş planı içerisinde her konuya değinmeniz gerekecektir. Yapmak istediğiniz iş, rakipleriniz, maliyetiniz, karınız, çalışanlarınız, onların aylıkları ve daha bir çok konu başlığı ile kalem kalem ayırmalısınız. Bu iş planını muhasebeciniz ile yapabilirsiniz. Tabi ki mali müşavirinizi seçerken de oldukça iyi araştırma yapmanız gerekecektir. Çünkü muhasebe bir işletmenin beyni ve bel kemiğidir. İyi seçilmiş olan bir muhasebeci sizin ileriyi çok rahat görmenizi sağlayacaktır ve sizin başarınız için canla başla çalışacaktır. iş yeri açmak için gerekli olacak olan bütün evraklarınızı tamamlamanız gerekecektir. Tamamladığınız evraklarınız ile belediyeye başvuru yapmanız gerekecek yapmış olduğunuz başvuru değerlendirmeye alınacak ve size bunun için izin verilecektir. belediyeden de çalışma izninizi aldıktan sonra yer ve mekan seçimi yapmalısınız. Seçmiş olduğunuz mekan işlek bir güzergah üzerinde olmalıdır. Bunun yanında ulaşımı kolay olmalıdır. Dükkanınızın iç ve dış dekorasyonuna oldukça önem göstermelisiniz. Çok iyi bir isim bulmalısınız. bunun yanında iş yeriniz için reklam hazırlamalısınız. Reklamın yanında küçük el broşürleri de hazırlamalısınız. Oldukça gösterişli bir açılış yapmanızda sizin için karlı bir yatırım olacaktır.
İşyeri açmak için gerek görülen evraklar nelerdir?
- Nüfus cüzdan fotokopisi
- İki adet vesikalık fotoğraf
- İkametgah
- Dükkan kira sözleşmesi
- Dükkan size ait ise tapu fotokopisi
- Esnaf ve sanatkarlar odasına kayıtlı iseniz bunun için gerekli olan bir belge
- Yangın tüpü faturasının nüshası
- İtfaiyeden tüm önlemlerin alındığına dair bir belge
- Gıda üzerine bir işletme açtıysanız eğer sağlık bakanlığından onaylı bir belge
- Vergi levhası
bütün bu evrakları hazırlamış olduğunuz taktirde işletmenizi kurabilir ve kazanmaya başlayabilirsiniz.