Seyyar arabada ne satılır?

Seyyar arabada ne satılır?

Seyyar satıcılık nasıl yapılır?

Sokaklarda gezerek  ürünlerini satmaya çalışan insanlara seyyar satıcı denilmektedir. Bazı insanların geçim kaynağı, bazılarının ise ek iş olarak gördüğü seyyar satıcılık nedir? Seyyar arabada ne satılır? Nasıl yapılır? Nerede yapılır? Ne satılır gibi sorulara aranan cevapları vermeye çalışacağım.

Araba arkasında ne satabilirim?

Seyyar satıcılığı meslek haline getirip geçimini bu iş ile sağlayanların dışında, Ek iş yaparak para kazanmak isteyenlerin ilk aklına gelen işlerin başında seyyar satıcılık gelir. Birçok insan aklına yatan bir ürünü satmak için bu işe başlamayı düşünmüştür. İnsanların etrafındaki gördüğü ve birçok kez alışveriş yaptığı bu seyyar satıcılar ne kadar kazanmaktadır. Bu işe nasıl başlamışlardır, izin almak gerekli midir, ne kadar sermayenizin olması gerekmektedir?

Seyyar satıcılık yapacağınız bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel değerlerine göre yapmak  istediğiniz ürünleri belirleyerek en uygun yerde satmaya çalışmalısınız. Sezonuna göre değişik ürünlerin satışını yapabileciğiniz gibi her zaman aynı ürünleri de satabilirsiniz. Genellikle düşük sermayelerle başlanılan bu işlerde zaman ile çok büyük paralar kazanan seyyar satıcılara rastlamak mümkündür.

Dondurma satmak ister miydiniz? Seyyar dondurmacı nasıl açılır isimli yazımı muhakkak okuyunuz.

Bu işe başlamadan önce iyi bir araştırma yapmanız gerekmektedir. Bulunduğunuz bölgede yapmak istediğiniz işi sizden başka kaç kişinin yaptığını ne kadar kazandığını araştırmalısınız. Satmak istediğiniz ürünler hakkında bilgi edinilmeli ve satış esnasında müşterilere bilgi verebilmelisiniz. Ne satmalıyım diye düşünüp karar veremeyenler için bu iş kolunda bir kaç örnek vermemiz gerekirse. Genellikle sezonluk olarak yapılan işlerden başlayalım.

Seyyar arabada kavrulmuş kestane

Kış aylarının vazgeçilmez yiyeceklerinden birisi olan kestaneyi ülkemizin her yerinde satmanız mümkündür. Yaklaşık 150-250 TL arasında alabileceğiniz küçük bir kestane pişirme arabasıyla bu işe başlayabilirsiniz. Nefis kokusuyla insanları cezbetmekte olan kestaneyi satması kolay olduğundan  güzel paralar kazanabilirsiniz. Kilosunu yaklaşık 15-20 TL den alacağınız kestanenin 100 Gramını 10 TL den satabilirsiniz.

Seyyar pamuk şekeri satışı

Genellikle yaz aylarında çocukların büyük ilgi gösterdiği Pamuk Şekeri işi yüksek kar marjı ile dikkat çekmektedir. 250-300 TL arasında alacağınız bir pamuk şekeri yapma makinası ile günde yüzlerce pamuk şekeri yaparak para kazanabilirsiniz. Maliyet olarak sadece şeker ve gıda boyası gerektiren bu işte bir adet pamuk şekerinin maliyeti 25 Kuruşu geçmemektedir. Bu ürünü çocuk parkları, Semt pazarları ve alış veriş merkezlerinin giriş kapılarına yakın olan yerlerde rahatlıkla satmanız mümkündür.

Seyyar süt mısırı satışı

Dört mevsim yapılabilecek işlerden birisi olan süt mısırı satışı yüksek müşteri potansiyeli ile ilgi gören işlerin başında gelmektedir. 500 ile 1000 TL arasında değişen mısır arabalarından bir tane edinmeniz gerekmektedir. Son zamanlarda aynı arabada  süt mısırı, çubukta patates, patlamış mısır hazırlanabilmektedir. İnsanlara farklı seçenekler sunan bu iş ile güzel paralar kazanmanız mümkün.

Seyyar arabada ne satılır?

Bunun gibi birçok iş dalında seyyar satıcılık işi yapılabilir. Önemli olan bulunduğunuz bölgedeki insanların talepleri olan ürünleri belirlemek ve uygun şartlarla satışını yapmaktır. Seyyar satıcılıkda yiyecek yani gıda ürünleri;Patates, Kuru Soğan,Kavun, Karpuz, Çilek, Muz, Mısır, Dondurma, Ekmek arası Köfte, Midye, Simit, Poğaça ve aklımıza gelmeyen bir çok ürünü satmamız mümkün. Bunun dışında insanların diğer ihtiyaçlarına cevap veren seyyar satıcıları da görmemiz mümkün. Elbise, Çorap, Terlik, Ayakkabı, Şapka, Atkı, Bere, Eldiven gibi giyim ürünlerinin yanında Mutfak malzemeleri de  satılmaktadır.

Satmak  istediğiniz ürünü belirledikten sonra bunu nerede satacağınız da çok önemlidir. İnsanların kalabalık olduğu çarşı merkezlerinde satmanız en doğru tercih olabilir. Fakat burada seyyar satıcılar için belkide en önemli sorun tezgahlarını nerede açacakları konusu olacaktır. Bazı belediyeler seyyar satıcılara yer göstermekte ve yardımcı olmaktadır. Fakat bazı belediyeler bu konuda daha sert tutumlar sergilemektedir.

Bazı bölgelerde ise etrafdaki dükkan sahipleri tarafından şikayet edilip seyyar satıcılara zorluklar çıkartılmaktadır. Seyyar satıcılık yapmak isteyenler Belediye Zabıta Amirliğine Gerekli başvurularını yapmaları gerekmektedir. Ama maalesef Ülkemizde azda olsa bazı  Belediye tarafından seyyar satıcılık yapmak isteyen insanların başvurularına; “Belediyemiz İlçe sınırları içerisinde seyyar satıcılığa herhangi bir izin verilmemektedir” gibi cevaplar verebilmektedir.

Yapmak istediğiniz seyyar satıcılık işinde sıkıntı yaşamak istemiyorsanız bulunduğunuz bölgedeki Belediyelerden muhakkak ruhsat işlemlerinizi halletmeniz gerekmektedir. Belediyelerin seyyar satıcılık için vereceği ruhsat başvurularında istedikleri belgeleri şu şekilde listeleyebiliriz.

  1. Belediye sınırlarında oturduğuna dair ikametgah belgesi,
  2. Kimlik belgesi veya nüfus cüzdanı fotokopisi,
  3. Gıda ürünü satılacak ise Gıda sicil belgesi,
  4. Sosyal güvenlik kurumundan geliri olmadığına dair belge,
  5. Vergi dairesinden vergi ile ilişiği olmadığına dair belge,
  6. Sağlık raporu

Hazırladığınız bu evraklarla bulunduğunuz yerdeki Belediye Zabıta Amirliğine başvuru yapmalısınız. Unutmayalım ki seyyar satıcılık yapmak için gerekli başvuru işlemini yapmayan veya Belediyeden ruhsat almayan seyyar satıcılar Belediye Zabıta Amirliği tarafından denetlenmekte ve evraklarında eksiklik olanlara ceza işlemi yapılmaktadır.

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy