Seyyar dondurmacı nasıl açılır?
Seyyar dondurmacı nasıl açılır?
Seyyar dondurmacı açmak için ne yapmak gerekir ?
Seyyar dondurmacılar eski zamanlarda yani doksanlı yıllarda çok meşhurdu insanlar yaz aylarında serinlemek için dondurma yemeği tercih ediyorlar. Plajlarda, kasabalarda, şehir merkezlerinde hatta ve hatta mahallelerde gezen seyyar dondurmacılar çocukların yollarını gözlediği en önemli seyyar satıcılardan bir tanesidir. Sıcaklarda, ah bir dondurma olsa da yesek dediğiniz anlar olmuştur. Bazen çok sıcaktan dolayı çıkamadığınız bazense çok üşendiğiniz olmuştur.
İşte böyle anlarda seyyar dondurmacıların devreye girmesi oldukça iyi olacaktır. Seyyar dondurmacılar bazen küçük kamyonetlerde, bazense küçük tekerlekli tezgahlarda satış yapmaktadır. Seyyar dondurmacılar her mahalle, her sokak ve her caddeye girebildikleri için oldukça güzel paralar kazanma imkanı sunuyor.
Seyyar dondurmacı işine nasıl başlanır?
Seyyar dondurmacılık karavan veya kamyonet aracılığı ile yapılan bir iştir. Festivallerde ve fuarlarda halkın özellikle de çocukların dikkatini çekmeyi başaran seyyar dondurmacılar işe başlamadan önce dondurma satışı yapacakları seyyar araçlarının nasıl olması gerektiğini belirlemeli ve seçmiş oldukları dizaynını yaptırmalıdırlar. Yani karavan tipi, kamyonet tipi veya gezici seyyar tezgahların içerisine gereken dondurma tezgahının kurulması ve küçük buzdolabının olması gerekmektedir.
İçerisinde bütün malzemelerinizi saklayabileceğiniz küçük bir depolama alanınızın 0lması gerekmektedir. Seyyar tezgahınızı tamamladıktan sonra gerekli evrak ve belgelerinizi tamamlamalı ve ruhsatınızı almalısınız. Dondurmacı yerine Köfteci tezgahı açabilirsiniz.
Seyyar dondurmacılık yapmak için izin nasıl alınır?
Seyyar dondurmacılık yapmak gerekli izinler nasıl alınır sorusuna en kolay şu şekilde yanıt verebiliriz. Seyyar satıcılık yapmak istediğinizde öncelikli olarak hangi alanda satıcılık yapmanız gerektiğini belirlemelisiniz. Kararınızı verdikten sonra belediyeye başvuruda bulunmalısınız. Genelde belediye başkanları bulundukları bölge içerisinde satış yapmanız gerektiğine dair tüm seyyar satıcılar için bir yönerge hazırlar. Hazırlamış olduğu bu yönerge ile seyyar satıcılık yapmak isteyenlere ruhsat verilir. Belediyeler genelde seyyar satıcılar için sabit bir yer belirler ve belirledikleri bu yer üzerinde satış yapmalarına izin verirler.
Seyyar satıcılık yapmak isteyen satıcılar belediye başkanlarının sunmuş olduğu şartlar ve belirlemiş olduğu bölgeler üzerinde satış yapma izni verdikten sonra ruhsat alma imkanı sunalar. Sizde bu işi yapmaya karar verdiğinizde belediye başkanlığına başvuruda bulunmalı ve ruhsatınızı almalısınız. Belediyeye başvuru yapmadan ve ruhsat almadan seyyar satıcılığa başlarsanız eğer zabıtalar ile başınız belaya girebilir ve cezai işleme tabi tutulabilirsiniz. İlk olarak tezgahınız bağlanır ve belirli bir miktarda para cezasına tabi tutulursunuz.
Seyyar satıcılık için belediyenin şartları nelerdir?
Belediye sınırları dahilinde seyyar satıcılık yapılmalı ve gıda haricinde ürün satışı belediyenin belirlemiş olduğu pazar yerinde ve belediyelerin belirlemiş olduğu günler dahilinde yapılmalıdır. Gıda harici ürünlerin satışının yapılması belirlenene pazar yerlerinin ve pazar günlerinin dışında yapılamaz. Seyyar satış araçlarında gıda ürünlerinin simit, poğaça, börek, şerbetli tatlılar, dondurmalar gibi ürünlerin gıda üretimi izni ile gıda sicilini, seyyar satış aracının camına yani herkesin görebileceği yere asması zorunludur.
Seyyar satıcı, satışını yapmış olduğu ürünleri kendisi üretiyorsa eğer, düzenlenilen belgelerin kendi adına olması gerekmektedir. Eğer satışa sunulan ürünler bir imalatçı tarafından üretiliyor ve sizde üretimini yapan imalatçıdan bu ürünleri alıp satıyorsanız söz konusu belgelerin imalatçı firma adına düzenlenmesi zorunludur. Ve satışı yapılan ürünlerin bir imalatçı tarafından alındığına dair günlük sevk irsaliyesinin ve faturasının bulunması zorunludur.
Belediyeden seyyar satış aracı almak için gerekli şartlar nelerdir?
Bulunduğunuz il veya ilçenin belediye sınırları dahilinde ikamet ediyor olmak zorunludur. Seyyar satıcılık yapacak olan kişinin hiç bir sosyal kurumdan gelirinin olmaması gerekmektedir. Satışını yapmış olduğu ürünleri imal ediyorsa eğer gıda üretim izninin alınması ve gıda siciline sahip olması gerekmektedir. Bunların yanında birde sağlıklı olduğuna dair doktor dan alınmış bir raporun olması gerekmektedir. Sağlıklı olduğuna dair dediğimizde çok geniş bir kavram olduğunu fark ederek düzeltme yapıyorum, hiç bir bulaşıcı hastalığının olmadığına dair sağlık raporu alınması zorunludur. Bütün bu evrakları ve belgeleri tamamlamış olduğunuzda seyyar satış aracınızı alabilir ve seyyar satıcılık işine başlayabilirsiniz.
Fakat bu işe başlamadan önce piyasayı iyice araştırmalı ve rakiplerinizi belirlemelisiniz. Rakiplerinizden farklı olarak daha fazla gelir elde edebilirsiniz. Tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum seyyar satıcılık yapmadan önce mutlaka ama mutlaka bulunduğunuz bölgedeki belediyeye başvuru yaparak ruhsatlı izninizi almalısınız. Aksi taktirde zabıtalarla sıkıntı yaşayabilir ve cezai işleme tabi tutulabilirsiniz.