Alışveriş merkezinde mağaza açmak

Alışveriş merkezinde mağaza açmak

AVM’ de dükkan açmak istiyorum

Alışveriş merkezleri günümüzde tüketicilerin her türlü ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kurulan dinamik canlı yaşam alanlarıdır. Türkiye’ de 57 ilde 329 tane olan ve  her geçen gün artan AVM’ler toplu yaşam alanları olması nedeniyle birçok müşterinin alışveriş yapmasını sağlayan ve harika vitrinleriyle adeta tüketim çılgınlığı yaşanmasına neden olmaktadır. Tüketicilerin yoğun tempolarda çalışmaları nedeniyle arta kalan zamanlarında bir kerede toplu alışveriş yapma imkanı sağlayarak müşterilere alışverişlerde kolaylıklar sağlamaktadır.

Her türden mağazanın aynı mekan içinde yanyana bulunması rekabeti canlı tutmaktadır. Bir çok girişimci bu rekabet ortamında alışveriş merkezlerinde dükkan açarak karlarını maksimize etmek istemektedir..  AVM’ler mağaza kiralayarak dükkan açan birçok marka dinamizm içinde ayakta kalmayı başarabilmektedir. Avmlerde bir çok iş alanı bulunmaktadır. Yüksek katlı Avm’lerde dükkan sayıları çok olduğundan yanyana bir çok elit markaya ulaşmak tüketiciye haz ve kolaylık sağlamaktadır. Dükkan kiralayarak alışveriş merkezlerinde dükkan açmayı hedefleyen kişiler bazı prosedürler beklemektedir.

İnşaat sektörünün altın çağını yaşadığımız şu günlerde parası olan yatırımcılar Avm’leri inşaa ettirmektedir. Büyük bir arsası ve çok parası olan yatırımcıları artık Avm’lere yöneldi.  Avm’lere para yatıran ve bu paraların geri dönüşümünü sağlamak isteyen yatırımcılar AVM’leri kiralama şirketlerine emanet ederler. Bu kiralama şirketleri sayesinde AVM’ler inşaat halindeyken daha henüz açılışı yapılmamışken bile bir çok müşteriye dükkanları kiralamaktadır. Kiralık dükkan bulan girişimciler aradaki komisyoncular malesef ki çok  paralar ödeyerek iş yerlerini tutabilmektedir. Hedef bütçeyi tutturmak isteyen bu şirketler henüz marka olmayan yeni mağazalaşacak firmalardan yüksek kira bedelleri isterken tanınmış perakende markalardan AVM’lerin değerlerini artırmak için daha makul bir fiyat istemektedir.

Avm’de ne iş yapabilirim

Alışveriş merkezlerinde açılacak bir çok sektörde iş yapma imkanı bulabilirsiniz. Avm’lerde sinema, güzellik merkezleri, kuaför salonları, tekstil mağazaları, ayakkabı ve deri mağazaları, fast food ve hızlı tüketim standları dahil yapılacak tonla iş vardır.

Yapmak istediğiniz herhangi bir işe karar vererek kiralama şirketleriyle görüşerek kira bedellerini öğrenebilirsiniz. Sürekli müşterilerin uğrak yeri olması nedeniyle yüksek kazançlar elde edeceğiniz için kiralarınızı hiç zorlanmadan ödeyebilirsiniz.

Alışveriş merkezlerinde dükkan açmak isteyen kişiler mutlaka yüksek kazanç elde etmek isteyen zeki girişimcilerdir. Bu nedenle yüksek getirisi olan dükkanlar açmayı isteyeceklerdir. Yapabileceğiniz ve tecrübeli olduğunuz sektörde iş yapmanız uzun sürede ayakta kalmanızı sağlayacaktır. Daha önceden bilmediğiniz, tecrübe edinmediğiniz ve anlamadığınız bir işte dükkan açmanız kısa sürede kazancınızı sıfırlayabilir büyük bir riskle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Avm de dükkan açmanın maliyeti ne kadar?

Giyim sektörü, teknoloji sektörü, yeme içme sektörü avm’lerde çok kazandıran sektörlerdendir. Teknoloji, gıda veya giyim sektöründe dükkan açmayı ve yükselmeyi ve markalaşmayı düşünüyorsanız elbette bunun bir bedeli olacak.  Gelecekteki yerinizi hayal ettiğinizde bu bedel belki kazançlarınızın binde biri bile olmayacaktır. Bu maliyetleri gözden çıkarmalısınız. Avm’lerde ayaklı müşterilerin sayılarının çok olması ile müşteri sayınızı artırarak istediğiniz kazancı sağlayabilirsiniz

Hangi şehirde yaşıyorsanız o şehirdeki Avm’lerin potansiyellerini az çok tahmin edebilirsiniz. Büyükşehirlerdeki ile ilçelerdeki AVM’lerin müşteri potansiyelleri ve dükkan kiraları farklı olacaktır. Bu sebeple gözden çıkaracağınız maliyetler yaşadığınız bölgeye göre değişmektedir. Büyükşehirlerde yaşayan insanlarının görselliğe önem vermeleri ile en basitinden kullandığınız plastik poşet yerine karton poşetleri tercih etmeleri bile maliyetlerinize ek bir gider oluşturabilir.

Avm de ne dükkanı açmalıyım

Günümüzde insanlar neredeyse yemeklerini bile avmlerde yemeye başladı. Bunu fırsata çevirmeyi düşünen ve Gıda sektöründe ilerlemeyi düşünen girişimciler kafe, restoran, muhallebici, dondurma mısır türü ürünlerin satışlarını yapabilecekleri standları açabilirler. Avm’ lerin kendi bünyesindeki dükkanlarda ise yüksek kiralar ödeyerek kendi markasının dışında iş yapmak isteyenler tanıdık firmalar ile anlaşarak bayilik alarak dükkan açabilirler.

Teknoloji sektöründe işyeri açmak isteyen girişimciler ise teknoloji firmalarının yetkilileri ile görüşerek bayilik sözleşmesi yaparak büyük markaların bayiliklerini açabilirler. Bu sayede daha çok ürün satışı yapabilir daha çok kazanabilirler.

Giyim sektöründe işyeri açmayı düşünen girişimciler için kaliteli, uygun fiyatlı ve çok çeşitli ürünler ile hizmet sunmaları gereklidir. Çok pahalı ürünleri vitrinlerine taşıyan ve orta halli insanların bu dükkanlarda içeri girmediğini hesaba katarsak uygun fiyatlı ve  çeşitli ürünlerin satılması hiçte zor olmayacaktır. Pazar hakkında bilgi sahibi olmak bu açıdan önemlidir. Değişen sezona ayak uydurmak ve çeşitli ürünleri getirmek satışlarınızı etkileyecektir. Zaten büyük firmaların kendi bünyesinde görsel çalışmaları olduğundan onlar zorlanmadan yazlık kışlık ara mevsim ürünleri sürekli değiştirip, yaptıkları promosyon kampanyaları ile müşterileri kendilerine çekecek bir yol bulacaklardır. Sizde onlara ayak uydurmak için satış tekniklerinizi geliştirmelisiniz.

Avm’lerde açmayı düşündüğünüz ve kendinize yakın hissettiğiniz ve altından rahatlıkla kalkabileceğiniz ve gelecekte çok para kazandırabilecek işleri yapmanız sizin yararınıza olacaktır.

Avmlerin yaz kış sürekli müşteri potansiyeli olduğundan para kazanmak kolaydır. Avm’ lerdeki dükkanlar daha çok para kazanmaktadır ama Avm’lerde dükkan kiralayarak işyeri açmak ve iş sahibi olmak göründüğü kadar kolay değildir. Büyük firmaların bayiliklerini alarak bile Avm’lerde ayakta kalmak zordur. Bunun bir sebebi ödenen yüksek kira bedelleridir. Bayilik veren firmaların bazıları kiraları karşılarken bazıları kira ödemesi yapmaz. Böyle bir durumda büyük markaların bayiliklerini alarak dükkan açmak mantıklı gibi görünse de maddi açıdan dükkan sahiplerini zorlayabilmektedir. Maddi açıdan avm’lerde dükkan açmak dükkan sahiplerine ağır gelebilir ve işi döndürmekte zorlanabilirler.

AVM Dükkan kiraları ne kadar?

Avm’lerdeki dükkan kiraları metrekare başına döviz ve TL cinsinden sözleşmede belirlenen fiyatlara göre belirlenmektedir. Kira sözleşmesini kabul eden kişilerden Kiralama şirketleri yani bildiğimiz emlakçılar konutlardaki gibi Avmlerden de depozito talep ederler. Yapılacak kira sözleşmeleri genellikle 5 yıllıktır. Ödeyeceğiniz depozito yani hava parası 3 aylık asgari kiraya bedeldir. Bu aşamadan teminat mektubu önerebilirsiniz veya hava parasında indirim için pazarlık yapabilirsiniz. Gelecek yıllardaki kira bedellerini döviz cinsinden sözleşmede belirlenmektedir. Metrekare alana göre kira bedeli değişecektir. Avm’lerden kiralık dükkan tutacaksanız genel gider rakamlarını sabit tutmaya bakın. Genel gider ücreti dükkanınızın metrekaresine göre değişecektir.

Dövizle kiralamalanın dışında TL cinsinden kiralama yapacaksanız aylık kira bedeli ve genel gider yıllık artışları TEFE/ ÜFE ortalamasına göre yapılmalıdır. Bazıları da ek olarak % 3 veya 4 lük bir artış yansıtabilir.

5.yılını dolduran dükkanların sözleşmelerinin yenileceği 6.yıl ki kira bedelleri sözleşmelerde belirlenir bu rakamlara dikkat etmelisiniz gözünüzden kaçmamalı bunlar fahiş rakamlar bile olabilir. Dikkatli bir şekilde kira sözleşmesini okumanızı hatta avukata okutmanızı öneririz. Fesih işlemlerinde haklarınızı sonuna kadar alabilmeniz için neye imza attığınızı bilmelisiniz.

Ayrıca tuttuğunuz kiralık dükkanları alt kiralama yoluna gitmeniz sözleşme ile engellenmektedir. Tuttuğunuz dükkanı kendiniz işletme zorundasınız bir başkasına kiraya vermezsiniz. Avmlerin dükkan kiralarını iyi analiz etmelisiniz. Aceleci davranmadan ve dükkanı başkasına kaptırmaktan korkmadan istediğiniz fiyatta anlaşma yoluna giderbilirsiniz. Tabi bunun için irtibatı kopartmamalı ve kira fiyatını yarı yarıya düşürme ihtimalini aklınızdan çıkarmamalısınız..

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy