Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği
Kümes Hayvanları Yetiştiriciliği
Kümes hayvanları yetiştiriciliği, ülkemizde bu sıralar yaygınlaşmakta olan kümes hayvanları yetiştiriciliği hakkında sizlere bilgi vereceğiz. Birçok kişi bu meslek ile gelir elde etmek istemektedir. Çiftlik eti ya da gıda yumurtası gayesi ile hayvan yetiştiriciliğine kümes hayvanları yetiştiriciliği denir. Yetiştirilen hayvanlar arasında;
Gibi hayvanlar bulunmaktadır. Tavuklar fazla sayılar halinde ki gruplar halinde yetiştirilir. Her yıl et ve yumurtaları için 50 milyar piliç dünya da besin ve gıda kaynağı olarak tüketilmektedir. Katman yumurta için yetiştirilen tavuklara denir. Broyler ise etlerinden faydalanılan tavuklara denir. Araştırmacılara göre, dünyada ki tüm kanatlı etin %74’ü, yumurtaların ise %68’i yoğun olarak tüketilmektedir. Onaylı bazı antibiyotikler tavuklarda oluşan hastalıkları engellemek amaçlı kullanılıyor. Daha iyi yem kullanmak için de bazı onaylı ilaçlar da kullanılmaktadır.
Tavuk Çiftliği Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Ticari tavuklar genel olarak 16-20 haftalıkken yumurtlamaya başlarlar. Lakin tavuklarda üretim 25 haftalık bir süreçten sonra giderek azalmaktadır. Bazı üretim tesislerin de tavukların yumurta üretimini artırmak için zorla tür dökme tekniğini uygularlar. Çevresel koşullar bu üretim tesislerinde kontrol altındadır. Örnek vermek gerekirse, ışık evresinin süresi tavuklar 16-20 haftalıkken arttırılır. Daha sonra bütün yıl yumurtlama olayını ayarlayan yaz mevsimi değerlendirilir. Yumurta üretimi normal koşullarda sıcak aylarda gerçekleşir. Bu çiftlikler sayesinde bazı ticari tavuk türleri yılda 300’den fazla yumurta üretimi yapabilir.
Tavuk Çiftlikleri
Serbest dağılımı olan tavuk yetiştiriciliğinde tavuklar gün boyunca kısa mesafelerde dolaştırılır. Lakin tavuk yetiştiricileri hayvanları avcılardan korumak için kuluçka yerlerinde tutarlar ya da hava kötü olduğunda içeride tutulur. Uzmanlar bir tavuğun yaşamının en az yarısında açık havada dolaşması gerektiğini belirtmiştir. Avrupa Birliği, yumurta çiftliklerinin refahı için bazı düzenlemeler yapmaktadır. Bu düzenlemeler arasında “kuşların açık havada gündüz sürekli dolaşma imkanına sahip olması gerektiği, ancak veterinerlik makamlarından getirilen geçici kısıtlamaların göz önünde bulundurulmasının da gerektiğidir” şeklinde bir ifade bulunup uygulanması beklenmektedir.
Tavuk Çiftlikleri Standartları
Avrupa Birliği’nin tavuk üretim tesisleri için belirlediği bazı kıstaslar vardır. bu standartlar şöyledir;
- Stoklama oranın hektar başına 1000 kuşu geçmemesi (tavuk başına 10m2)
- 1000 tavuk başına en az 8 m2’lik bir alan
Bu standartları sağlayamayan çiftlikler hakkında yasal işlem uygulanır. Araştırmalara göre birçok ülke de üretilen yumurtaların %45’inin serbest gezen, %5’inin ahır, %50’sinin kafes sistemlerinde üretildiği bilinmektedir.
İyi Tavuk Yetiştirmek İçin Gerekenler
İyi ve kaliteli bir tavuk yetiştirmek için bazı koşulların sağlanması gerekir. Bu koşullar şu şekildedir;
- Uygun toprak
- Yeterli ve kaliteli besin
- Koksidyal oksitlerin belirtilen seviyelerden az olması
- Hâkim rüzgârlardan korunma
- İyi havalandırma
- Yırtıcıların erişimini engelleme ve iyi koruma
- Aşırı ısı, soğuk ve nemin engellenmesi
- Gagalama, çizilme, yemleme ve açık havada egzersiz gibi doğal davranış imkânı
- Hijyenik ortam
- Çiftliğin dizaynı
- Yeterli ışık
Yukarı da belirtilen şartlar sağlandığında kaliteli üretim yapabilirsiniz. Tavuk yetiştiriciliği oldukça zor bir iştir. Bu işi yapabilecek kabiliyetiniz yok ise çiftlik açmak size maddi cezalar getirebilir. Kalitesiz tavuk üretimi sadece maddi cezalar değil sizin üretimi yaptığınız gıdaları yiyen insanların sağlığını da olumsuz etkiler.