2019 İşsizlik Maaşı Alacaklar İçin İşsizlik Maaşı Veren Bankalar
İşsizlik Maaşı
İşsizlik maaşı sigorta primlerinin düzenli ödenmesi halinde ve bir iş yerinde minimum olaraktan 4 ay yani 120 gün çalışmış olması durumunda kişiye verilir. Kişiye verilirken aranan şartlar arasında yer almakta olan 120 gün ve primine ek olarak durumuna göre değişebilen gün sayısı da vardır. Ayrıca işsizlik maaşını alabilmek için bir diğer şart ise son 1095 gün ( 3 yıl ) içerisinde 600 gün ( 20 ay ) işsizlik sigortanızın yatmış bulunması gerekmektedir. Bu iş günleri işsizlik maaşı alabilmek için oldukça önemli bir nitelik taşımaktadır. İşinden ayrılmış olan kişilere işsizlik maaşları devlet tarafından ödenmektedir. Bankalarda işsizlik maaşı için kredi vermekte olarak kişilerin bu maaşı göstererek kredi çekmeleri mümkündür. Maaşı bankalara gösterdikten sonra banka sizlere istemiş olduğunuz kredilerden uygun bir şekilde verecektir yalnız bu kredi ihtiyaç kredisi vb. kredilerden oluşacaktır. Yani çok yüksek bütçeli bir kredi alamazsınız.
İşsizlik Maaşı Başvurusu
İşlerinden ayrılmış kişilerin İŞKUR internet sitesine girerek veyahut müdürlüklerine başvurarak işsizlik maaşı için başvuruda bulunabilir. Başvuruda ise belirtilen şartların yerine getirilmesi ve gereken forumların doldurulması gerekir. Literatürde de geçtiği gibi bunlardan birisine dahi uyulmazsa başvuru kabul edilmeyecektir. Kabul edilip edilmemesi hususunda işe önem katan şeylerden biriside göstereceğiniz güncel sigorta bilgileridir. Günümüzde popüler olarak kullanılmakta olan E Devlet üzerinden de başvuru yapmanız mümkündür. Yapılmakta olan başvuru dahilinde kişi sigorta bilgileri incelenerekten işsizlik maaşı bağlanır. Başvurular için süreç 30 gün sürmektedir. Belirtilen 30 günlük süreç içerisinde maaş için başvuru yapılmaması dahilinde kişi hakkını kaybetmektedir.
İşsizlere Kredi Veren Bankalar
Birçok banka işsizlere kredi vermektedir. Bu bankalar tabi ki geliri hiç olmayanlara krediyi yine vermiyor fakat işsiz olup herhangi bir kefili, gayrimenkulü, ve bağlanan bir maaşı olduğu sürece bankalar vereceği krediyi onaylamaya biraz daha olumlu bakıyor. Bu bankalar arasında TEB , Garanti Bankası , İş Bankası , Akbank , Denizbank ve Finansbank gibi bankalar yer almaktadır. Verilen kredilerden yararlanan işsizler almış oldukları maaşı , maaş bordrosu olarak gösterebilmektedir. Kredi veren bankaları da gördüğünüz üzere dediğimiz sistemde çalışmaktadırlar. Bu nedenle konut kredisi ve otomobil kredisinden daha çok bireysel ihtiyaç kredileri verilmektedir. Fakat bankalar bu vermiş olduğu işsizlik maaşını , kişinin yeni bir işe girebilecek olmasında kaynaklanan olasılık sonucu işsizlik maaşında kesilmeye gidileceğinden dolayı verilen maaşı , işsizlik kredisi değil de , gelire ek olarak getirilen gelir belgesiz kredi olarak değerlendirmektedir. Müşterilerde böyle değerlendirilmek ister çünkü bu durumda kredi miktarı artabilir.
Devletin işsizlik için ayırdığı süre zardı içerisinde ise ;
- 600 gün sigorta kapsamında çalışanlar için 6 ay
- 900 gün sigorta kapsamında çalışanlar için 8 ay
- 1080 gün sigorta kapsamında çalışanlar için ise 10 ay işsizlik maaşı ödenmektedir.
Verilen maaş ise geçen yıl 660 TL iken , bu sene belirlenen maksimum maaş 1320 TL’dir.
Kredi İşsizlik Sigortası
Bankalar çalışmakta olanlar için kredilerde işsizlik ve kredi ödeme güvencesi kapsamında sigortalar yapmakta olup , bu sigortalar sonucu ise kredi çekmiş olan kişinin ödemesi garanti altına alınmış olmaktadır. Bankalar devamlı olarak ilerini garantiye almaya dikkat ederler, çoğu sözleşmeye ve şartlara uydukları taktirde müşterilerine herhangi bir kredi vermeyi uygun görürler.