Devletin Kadınlara Vermiş Olduğu Teşvik Kredisi İçin Nereye Başvurulur ?
Kadınlara Teşvik Kredisi için devlet kendi işini kurmak isteyen tüm kadın girişimcilere sunmuş olduğu teşvik kredileri bankalar tarafından sağlanmaktadır. Bu nedenle devletten teşvik kredisini alabilmek için bankaya başvuran kadınlar bankanın talep etmiş olduğu bütün şartları yerine getirmek zorundadır.
Devletin Kadınlara Vermiş Olduğu Teşvik Kredisi İçin Nerelere Başvurulur ?
Şeklindeki soruların cevaplarını arayan bir çok kadın açık bir bilgi edinmek için çeşitli araştırmalar yapmaya gerek duyuyor. Devletin Genel Destek Programı ve Girişimcilik Programı kapsamında kendi işini kurmayı hedef edinmiş olan kadın girişimcilerin hepsine 2019 senesinde de destelerini sürdürmeye devam etmiştir.
Devletin Kadınlara Verdiği Teşvik Kredisi
Kendi işini kurmak isteyenlere kredi desteği veren tek bir devlet kurumu var o da KOSGEB’dir. 2019 yılında KOSGEB başvuruda bulunan kadın girişimcilere kosgeb destek başvurusu yapanlara 18 yaş ve üzeri olmasını ve T.C. vatandaşı olmaları koşulu ile geri ödemesiz 50.000 TL şartlı bağış (hibe) kredi vermektedir. Devletten alınacak bu 50.000 TL teşvik kredisi geri ödemesiz olarak alınıyor.
50.000 TL`lik Hibe Desteği İçin Nereye Başvurulur?
Tüm sektörlerinde yapmış olduğu gibi KOSGEB’de kadınlara iş kurma kredisi şartları ile Uygulamalı Girişimci Eğitiminin almasını ön koşul olarak ileri sürer. Uygulamalı Girişim Eğitimi almış olan kadınların tekrardan bu eğitimi almasının da bir gereği yoktur. Bu eğitimi almayan kadınların ise eğitim alabilmek için İş-Kur’a ya da kendisinin bağlı olduğu il veya ilçedeki KOSGEB merkezlerine bizzat-i başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru sırasında 20 ila 30 arsında değişkenlik gösteren soru testleri ile yeterlilik sınavlarına tabi tutulmaktadır. Yeterlilik sınavında başarı olan kadın girişimciler ise KOSGEB’in kredi destekleri için sunmuş olduğu ön koşulu yerine getirmek için Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi alma şansına ve hakkına sahip olurlar.
Bu eğitimler ücretsiz yapılmakta fakat, 15 kişilik eğitim sınıfının açılabilmesi için başvuru rakamlar gerekli sayıda olması çok önemli ve gerekmektedir. Çünkü eğitim için yeterli sayıda başvuru olmazsa sayı tamamlanana kadar beklenir. KOSGEB`in düzenlemiş olduğu eğitim tarihlerini kendi resmi sitesi üzerinden vatandaşlara duyuracaktır. Gereken sınıf sayısı oluştuktan sonra ise eğitimini tam teşekkürlü olarak bitiren girişimci kadınlar kendi iş yerini açabilme aşamasına gelirler ve iş yeri açma maliyetlerini karşılamak üzere Girişimcilik Destek Programına başvuruda bulunabilmeye hak kazanırlar.
KOSGEB’den faklı olan ve bayanlara özel kredi verecek bankalar iş yeri kurma gerekçeleriyle Akbank, Garanti Bankası, TEB, İşBankası ve devlet bünyesinde bulunan Halkbank da iş yeri kurmak için başvuran girişimcilere 12 ay kadar ödeme yapmadan 48 ay ile 120 ay kadar taksitle kredi imkanı sunmakta.
Ev Hanımlarına İşyeri Açmak İçin Krediler
Yeni bir iş yeri eri açmak veya zaten var olan ve bugüne kadar gelen bir iş için ev hanımlarına işyeri açmak için kredileri sağlanırken yine girişimci kadınların kredi isteğinde bulunmasından sonrada kredi uygunluğu hesaplaması yapılır. Kredi değerlendirmek girişimci kadının bugüne kadarki gelen tüm ticari girişimlerini ne şekilde ilerlettiği ve ne ölçüde başarılı olmuş olduğu, bankalara kredi başvurusunda bulunup bulunmadığı, Bir bankaya kredi talebinde bulunmuş ise bu kredi için nasıl söz verdiği gibi durumlar önemli koşullardır ve bu sistemde işini ilerletmek isteyen veya yeni bir iş kurmak isteyenlerin geçmişteki yaşadıkları tecrübeleri kobiler açısından çok önem kaydetmektedir.
Farklı bir açıdan bakıldığında geçmişte hiçbir ticari işte bulunmamış olanlar, üniversite mezunu olmuş olsa bile ticaretle uğraşmayanlar veya sigortalı, maaşlı olarak bir iş yerinde çalışmış kişiler için bankalar iş kurabilmesi için kredisi vermek, bu kişilerin kredi kartlarını düzenli ödeyip ödemediklerini kredi notlarının düzgün olup olmadığına bakılarak değerlendirme yaparlar