Karşılıksız Senet Tahsil Etmenin Cezası Ve Tahsil Etme Yolları

Karşılıksız Senet Tahsil Etmek

Karşılıksız senet durumu ile karşı karşıya kalan birinin öncelikle yapması gereken şey bankaya başvuruda bulunmak olmalıdır. Böyle durumlar ile karşı karşıya kalan vatandaşlarımızın yapması gereken şeylerden biri de bankaya protesto çekmektir. Bu durumda olan kişilerin senedinin ödenmemiş çıkması gibi durumlarda yapması gereken ilk iş protesto çekmektir. Peki bu şekilde protesto çekerek size ne gibi kazanç sağlanabilir?

İlk olarak sizi bilgilendirmek istediğimiz konu, bu karşılıksız senet durumuna karışmakta olan üçüncü bir şahıs var ise bu size hukuk yollarına başvurma şansı vermektedir. Ancak birde şöyle bir durum vardır ki bankalar borçluya bir protesto çeker ise bu sefer borçlu kişi direkt olarak kara listeye alınır ve bunun beraberinde kara listede olduğu için birçok krediden faydalanamaz. Zaten kara listeye alınmak her borçlu için hazin bir sondur.

Bu parayı almanın bir yolu da ihtar çekmektir. Fakat siz diyorsanız ki bu yollar ile paramı alamıyorum işte o zaman yapabilecek tek bir şey vardır o da icra yolu ile paranızı farklı şekilde çıkarmaya bakmaktır. Başvurmuş olduğunuz protesto ve ihtar yolları ile bu parayı alamamanız durumunda yapacağınız tek şey icradır. Kolay ve hızlı yollar ile senedinizin ücretini tahsil etme şansınız bu şekilde olacaktır.

Ödenmeyen Senedin Cezası Var Mıdır?

İşin aslına bakıldığında senedi ödemediğiniz takdirde bunun cezai bir yaptırımı bulunmamaktadır. Eğer ki vadesi gelmiş olan bir senediniz mevcut ise ve siz bu senedi ödememiş durumda iseniz o zaman sizin hakkınızda yapılacak işlem icra olacaktır. Genel olarak icrayı belirtmek gerekir ise, siz parayı ödemediğiniz takdirde icrayı da dikkate almazsanız bu sefer haciz işlemleri ile karşı karşıya kalırsınız. Siz bu senedin borcunu ödemediğiniz süre zarfı içerisinde icralık olursanız ve haciz işlemleri başlatılır ise bu durum karşısında adresiniz olan eve ya da işlerinizi yapmakta olduğunuz ofisinize haciz için gelebilme ihtimali çok yüksektir. Bu haciz işlemleri sırasında sizin evinize veya ofisinize girildikten sonra sizin üzerinize ne varsa haciz konur.

Ödenmeyen Senetler Nasıl Tahsil Edilir ?

Ödenmeyen senetler konusunda ne olacağı hakkında bilgilerimiz yazıya dökmeden önce, senet kavramının ne olduğunu anlatmak istiyorum. Herhangi birinin başka biri için alacağı karşılığında senet imzalatması mümkündür. Senet için iki taraf bulunmaktadır. Bunlar; alacaklı ve borçlu olarak bilinmektedir. Senet doldurulma amacı ise tamamıyla tarafların kendisine kalmıştır. Yani bulunan senet mal karşılığında doldurulacağı gibi başka amaçlar ve hizmetler içinde doldurulabilir. Senet, nitelik itibari ile belli bir vadeye sahip olarak bilinmektedir. Dahilinde vadesi geldiği zaman ise bu senetin ödenmesi gereklidir. Fakat ödenmediği dönemlerde ise senet hakkında hukuki işlemler başlar. Türk ticaret kanunu kapsamında 3 adet senet bulunmaktadır. Bunlar; çek, bono ve poliçe olaraktan bilinmektedir. Bütün özellikleri olmasa da birçok özelliği benzerlik göstermektedir. Senetler kişiler arası imzalandığından dolayı geçerliliği açısından noter onayına ihtiyaç duymamaktadır. Bu kapsamda önemli olan senet niteliği olduğundan senetin kurallara uygun olarak hazırlanması gerekmektedir.

Kişi senedin vadesi gelmesine rağmen tahsilatını yapmamışsa senet “ödenmeyen senet” olaraktan adlandırılacaktır. Senet tahsilatı normal şartlar altında iki şekil kapsamında gerçekleşmektedir. Bunlardan birisi elden tahsilini gerçekleştirmektir. Bu işlemin elden tahsil ile gerçeklemesi halinde üzerinde belirtili olan vade  gelmiş olduğu süreçte tahsilat gerçekleşmektedir. Diğer bir tahsilat ödeme yolu ise banka aracılığı ile tahsilat olarak bilinmektedir. Bu yöntemin uygulanması dahilinde yapılacak olan tahsilat işlemi 2 iş günü içerisinde gerçeklemektedir. Bu yöntemlerin birinin uygulanamaması halinde senet için ödenmemiş senet söz konusu olacaktır.

 

 

 

 

You might also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy